mai 2015

Marokkansk kyllinggryte

Jeg er veldig glad i å reise og et av høydepunktene er maten. Elsker nye og spennende smaker.

Da jeg var i Marokko for noen år siden ble jeg introdusert for Tagine og må si det er noe av det beste jeg har smakt.

Måtte selvsagt gå til innkjøp av disse dekorative taginene og en marrokansk kokebok med masse gode oppskrifter :) 

 

Du kan også bruke vanlig keramikk gryte eller kjele.



 

Du trenger til 2 personer:

2 stk stange kyllinglår (ta av skinnet)

I boks hakkede knuste tomater (jeg bruker go green)

1 ss økologisk tomatpure

2 kanelstenger

2 store finhakket hvitløksfedd

1 ts frisk ingefær

1 ts anisfrø (knust i morter)

1 ts spisskummin (knust i morter)

1 ts korianderfrø (knust i morter)

5 stk tørkede aprikoser som du skjærer i biter (jeg kjøper de sorte økologiske)

2 - 3 ss frisk koriander

2 ss sitron

1 ts havsalt

1 ts pepper

2 stk persillerot delt på langs

2 stk rødløk delt i to



 

 

Start med å knuse frøene i morter


 

Bland sammen alle ingredienser og hell sausen over kyllinglårene i en tagine, leirgryte eller kjele

Om du bruker to taginer slik jeg har gjort, pass på å fordele kanelstenger, persillerot, aprikoser og løk i taginen

 

Sett taginen eller leirgryten nederst i ovnen på 200 grader i ca 50 minutter

I kjele lar du det småkoke i ca 45 minutter

 

Server gjerne med fullkornsris

 

Husk å legge taginen/leirgryten i vann 1 time før bruk.

Om du ikke har brukt den før kan du bruke denne metoden som jeg fant på Lillemedina.no :

 

 

Klargjøring av din tajine før første gangs bruk  

 


Denne behandlingen vil gjøre tajinen din sterkere:

1.  La den nye tajinen trekke i vann i ca. 1 time

2.  Smør innsiden med olivenolje  

3.  Sett tajinen inn i kald ovn og still temperaturen på 150C. La stå i 2 timer

4.  Ta tajinen ut av ovnen og la den avkjøle

5.  Når den er helt kald vaskes den i varmt såpevann og tørkes med en ren klut

6.  Tajinen er nå klart til bruk

 

 

 

 

 

 

 

 

Søtpotetchips og guacamole

Kos deg med en litt sunnere snacks i helgen. Dette er enkelt og såå godt :) 

 

Til søtpotetchips trenger du:

Søtpotet

Rapsolje 

Litt havsalt og annet krydder du liker

 

Skrell potetene og skjær i skiver med ostehøvel eller mandolin

Vend dem i rapsolje og strø over valgfritt krydder

 

Stek i ovnen på 190 grader, ca 10 minutter på hver side

 





 

 Til guacamole trenger du:

 

 2 stk avokado (pass på at avokadoen er moden og mørk i fargen, men heller ikke overmoden slik at det er lufthull mellom skallet og avokadokjøttet)

1 ss finhakket rødløk

1 - 2 ss finhakket frisk koriander (bruk hele stilken, den er det mest smak i)

1 ss finhakket tomat

Saften av en halv lime (smak deg frem)

Havsalt og pepper

 

Mos avokadoen med gaffel og rør inn resten av ingrediensene

 



 

Dypp søtpotetchipsen i guacamole og nyt :)

 

 

 

Forfriskende Piña Colada smoothie

Ananas har mange helsebringende fordeler. Den er rik på C vitamin, den inneholder et fordøyelsesfremmende enzym, bromelain, som letter nedbrytingen av proteiner i kroppen.

Det sies også at den hjelper blodets koaguleringsevne og at den inneholder betennelseshemmende stoffer. 

 

Denne er kjempelett å lage og barna elsker den

 


 

Du trenger til 1 person :

300 gram fryst ananas i biter (kjøp en fersk som du skjærer opp selv og fryser ned)

2 - 2,5 dl kokosmelk

Jeg bruker denne fra Go Tan

 

 

Ha ingrediensene i en blender eller bruk stavmixer 

 

 

 

 

 

Sunn hjemmelaget vaniljesaus

Har du prød å lage vaniljesaus? Det er utrolig enkelt og man slipper unna raffinert sukker og kunstige tilsetningsstoffer 

 





 

 Du trenger:

2,5 dl valgfri melk

3 eggeplommer

15 gram tagatesse

1 vaniljestang

Frukt

 

Skrap ut frøene på vaniljestangen og ha i en kjele med eggeplommer, tagatesse og halvparten av melken

Kok på svak varme mens du rører hele tiden

Når den begynner å tykne litt, tilsetter du resten av melken og koker på svak varme til den tykner. Husk å røre hele tiden

 

Avkjøl og ha over deilig frukt og bær :)

 



 

 

 

Sunn og melkefri kjøleskapsgrøt

Dette er min favoritt frokost om dagen. Kjempegodt og lettvint :)







Jeg lager alltid så jeg har i 2 - 3 dager

 

Du trenger: Store økologiske havregryn

Økologisk mandelmelk (jeg kjøper min hos Life)

Topping : Yacon sirup eller kokosblomst sirup,

banan og blåbær (jeg bruker fryste blåbær som jeg tiner)

 

Ha havregrynen i en bolle eller noe du kan sette lokk på

Tilsett mandelmelk. Jeg bruker litt mer madelmelk enn havregryn, så til 4 dl havregryn bruker jeg 5 - 6 dl mandelmelk

La stå i kjøleskapet minst 5 timer, helst over natten

 

Ha på topping og nyt en sunn og mettende frokost :)

 





 

Lenker

hits